Recension ur Bbl/At 2005-10-13

Text och bild: Bo Asp

Teater Munktorpsteatern spelar Håll dig i skinnet av Ray Cooney och John Chapman i regi av Pia-Kari Karlsson. Manusbearbetningen är gjord av Göran Humlebäck. Premiär på Forum i lördags. 

Köping. Så har då skrattmusklerna fått sig en riktig duvning. Det har nog aldrig skrattats så mycket under Munktorpsteaterns tidigare 33 uppsättningar, som det gjordes under premiären på den 34:e. Skratten stod som spön i backen, när ensemblen framförde Håll dig i skinnet, eller på originalspråk Not now, darling. 

Det är helt och hållet parhästarna Tobias ”Bengan” Erikssons och Magnus Linds föreställning. De båda bär upp och är på scenen i stort sett hela föreställningen och river ner gapskratt med sin fina tajming i repliker, kroppsspråk och mimik. Rollerna verkar skräddarsydda för de båda. Undrar hur livet på pälsfirma Bodin, Bodin & Krok skulle ha sett ut utan dessa båda aktörer. Munktorpsteatern förfogar över två skickliga komediaktörer i Bengan och Magnus. Comebackande Yvonne Sjöberg måste även hon nämnas för sin homogena insats. 

Magnus Lind, som också gör comeback, en efterlängtad sådan, visade sig vara en mycket god sångare. Nu är han inte ensam solosångare. Gott sällskap har han av Ros-Marie Broström och Yvonne Sjöberg. Alla tre ackompanjeras av orkestern under ledning av Anders Bonthron, som också har arrangerat musiken. Rollistan består för övrigt av idel rutinerade scenaktörer som i vanlig ordning sköter sina kort väl oavsett stora eller små roller. Lagarbetet är ett honnörsord, när det gäller Munktorpsteatern. De båda Malin, Hahre och Carper, blev nya bekantskaper med talroller. Malin Carper debuterade, om jag inte minns fel, som dansare i förra årets revy. 

Vad får då publiken vara med om? Håll dig i skinnet är en riktig ”dörrspringarföreställning”. Som vanligt i sådana uppsättningar, håller en del av rollfigurerna på med hopp över de bekanta skaklarna. Vem som har ihop det med vem, blir till en härlig farsmeny, en meny som aktörerna lyckas förmedla på absolut bästa sätt. Som vanligt ordnar det mesta upp sig på slutet, men den här gången med ett helt oväntat parförhållande. Päls- och klänningsbyten har också betydelsefulla roller i farsen för att inte tala om balkongens betydelse för handlingen.